Vergelijking: Ouderwetse spartamet of een snorscooter?

Met een snorscooter mag je net als met een spartamet niet harder rijden dan 25 km/uur. Wat zijn nu de voordelen van een spartamet tegenover de voordelen van een snorscooter? In dit artikel ga ik ze vergelijken.

Met de ouderwetse spartamet bedoel ik de fiets spartamet met benzinemotormet de benzinemotor in het achterwiel,  niet te verwarren met de elektrische fiets, zie ook de afbeelding hiernaast.

 

scooter met blauw kentekenMet de snorscooter bedoel ik een scooter met een blauw kenteken, de snorscooter is nieuw en tweedehands te koop. Zie ook de afbeelding hiernaast.

Wat is het verschil tussen een spartamet en een snorscooter?

De ouderwetse spartamet is een fiets met in het achterwiel een benzinemotor, door Sparta geproduceerd van 1985 tot 1999. De spartamet is de opvolger van verschillende bromfietsen, Sparta stopte met het maken van bromfietsen en ging over op het maken van een snorfiets, de spartamet. Na een conflict in 1999 is Sparta gestopt met het maken van spartamets. Daarom is de spartamet alleen tweedehands, (bijvoorbeeld op marktplaats) te koop. In 2013 heeft Sparta opnieuw een spartamet op de markt gebracht, maar dit keer niet met een benzinemotor, maar met ion technologie (elektromotor).

Een snorscooter is een bromfiets met een maximale constructiesnelheid van 25 km/uur die in 1974 is geïntroduceerd. Met een snorscooter mag je net als met een spartamet niet harder rijden dan 25 km/uur. .

Voor- en nadelen van de ouderwetse spartamet

De voordelen van een spartamet:

– Goedkoper in aanschaf

– Goedkoper in verzekering

– Rijdt zuiniger

De nadelen van een spartamet:

– Niet altijd even betrouwbaar

– Moeilijk op te voeren

– Alleen tweedehands te koop

– Hoog toerental bij 25 km/uur

Voor- en nadelen van de snorscooter

De voordelen van een snorscooter:

– Nieuw te koop

– Betrouwbaarder (mits goed onderhouden)

– Zit lekkerder (wel afhankelijk van het zadel)

– Makkelijker op te voeren

De nadelen van een snorscooter:

– Duurder in aanschaf

– Duurder in verzekering

– Rijdt minder zuinig

– Hogere kosten bij onderhoud

– Minder makkelijk zelf te onderhouden door kappen

Conclusie

Of je een snorscooter of een spartamet koopt is helemaal afhankelijk van jou wensen en behoeften. Wanneer je vooral lange afstanden moet rijden ligt de snorscooter meer voor de hand omdat die een lekkerder zadel heeft. Er zijn veel soorten snorscooters, maar er is er geen één die zuiniger rijdt dan een spartamet (verbruik van 1 op 60-75). Daarnaast is een scooter duurder in aanschaf en verzekering.

Wanneer je heel goedkoop wilt rijden is de spartamet altijd de beste keuze. Dit door de lagere aanschafprijs, lage verzekeringspremie en het lage verbruik.

Wanneer je wat meer betrouwbaarheid wenst en veel waarde hecht aan comfort is een snorscooter vaak een betere optie.

 

Ben ik nu wat voor- of nadelen vergeten? Plaats ze gerust in de reacties!

 

 

 

2 thoughts on “Vergelijking: Ouderwetse spartamet of een snorscooter?

 1. Dave

  Je vergeet één groot en uniek voordeel dat moderne brommers niet hebben. Trappers. Mocht hij uitvallen, kun je nog altijd trappend verder rijden.

  1. admin Bericht auteur

   Beste Dave,
   Dat is inderdaad een goed voordeel!
   Fietsen is beter dan lopen;)

   Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *