Elektrische fiets/ E-bike/ Speed-pedelec verzekering, de beste verzekeringen 2017

Tegenwoordig dient gemak steeds meer de mens. De tijd dat je met tegenwind hard moest trappen om op je plek van bestemming te komen wordt steeds meer verleden tijd. Eerst was daar vooral een snorfiets en een brommer of scooter een erg populaire keuze in. Hedendaags zoekt men steeds meer naar alternatieven en moeten producten vooral meerdere functies hebben.

De laatste jaren is men vooral gefocust op gezond leven, en terecht, want wie wilt er nu niet lekker in zijn vel zitten en gezond zijn. Als onderdeel van gezond leven neemt bewegen natuurlijk een groot deel in beslag. Naast dat gezonder eten en meer bewegen zijn we echter ook steeds drukker en hebben we steeds minder tijd om te recreëren.

Het voordeel van een elektrische fiets is voornamelijk gemak. Je bent snel op bestemming, wendbaar, je hoeft niet in de file te staan en je komt niet buiten adem aan op bestemming. Hierdoor hoef je je werkdag, mocht je de fiets voor woon-werk verkeer gebruiken, niet met nare geurtjes te beginnen. Of wat dacht je van nét dat duwtje in de rug die je nodig hebt om een hele dag met de fiets op pad te zijn, bijvoorbeeld lekker naar het bos of fietsen in de duinen.

Ben je van plan om zo’n handige e-bike aan te schaffen, maar weet je nog niet zo goed wat met de verschillende soorten e-bikes je rechten en plichten zijn? Lees dan vooral verder want in dit artikel leggen we dat rustig aan je uit. Ook bekijken we de verschillen in dekking van je low speed én high speed e-bike van een aantal grote, betrouwbare verzekeringsmaatschappijen.

Wat is een e-bike?

Een elektrische fiets, ook wel e-bike of pedelec (komt van electric pedel) genoemd, is een fiets die voorzien is van een motormechanisme en een accu, waardoor je trapondersteuning krijgt en dus gemakkelijker met minder moeite vooruit komt. Uiteraard sneller dan wanneer je zonder deze elektrische ondersteuning fietst.

De elektrische fietsen zijn te verdelen in twee soorten, namelijk de e-bike die trapondersteuning geeft tot 25 km/uur en de e-bike, ook wel high speed e-bike genoemd, die ondersteuning geeft tot wel 45 km/uur.

Beide fietsen zijn tegenwoordig erg populair en zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Zo is er een elektrische stadsfiets, elektrische mountainbike, elektrische bakfiets en ga zo maar door. Uiteraard zijn de fietsen tot en met 25 km per uur voorzien van een iets kleinere motor dan die tot 45 km per uur trapondersteuning geven. Ook de accu is meestal sterker in die laatste categorie en dit zorgt voor een grotere actieradius.

De fietsen vanaf 45 km per uur zijn uiteraard wel aan regels gebonden en die zijn vanaf 2017 strenger geworden dan dat ze voorheen waren. Laten we eens kijken naar de verschillende regels die je moet opvolgen als je gebruik maakt van een e-bike, zowel die van de de low speed als de high speed fietsen. Ook bekijken we de verschillende verzekeringen en hebben we die eens voor je op een rijtje gezet.

Regels e-bike tot 25 km per uur

Heb je een e-bike op het oog of ben je al in het bezit van een e-bike die tot 25 km per uur trapondersteuning geeft, dan is er niet zoveel anders dan wanneer je een fiets aanschaft die dat niet heeft. Je valt bijvoorbeeld niet onder de snorfietsen. De regels zijn:
• Je hoeft niet in het bezit te zijn van een rijbewijs
• Je hoeft geen WA-verzekering af te sluiten
• De fiets hoeft niet te worden voorzien van een kentekenplaatje
• Je hoeft geen minimumleeftijd te hebben
• Je bent verplicht om op het fietspad rijden
• Je hoeft geen helm te dragen

Elektrische fiets verzekeren

Let wel dat een diefstalverzekering voor een e-bike geen onnodige luxe is. Helemaal wanneer je in een van de grote steden woont is dit toch wel erg aan te raden. Vooral e-bikes zijn een gewilde prooi voor dieven. Jaarlijks worden er zo ongeveer 600.000 fietsen gestolen in Nederland. Het is dus zeker fijn als je e-bike goed verzekerd is tegen diefstal. Buiten alleen diefstal kun je je fiets ook verzekeren tegen schade, bijvoorbeeld schade die je ondervindt ten gevolge van (een poging tot) diefstal.

Hieronder een tabel met een aantal verzekeringsopties voor je gloednieuwe, of natuurlijk tweedehands e-bike. Er zitten best wat verschillen in de verzekeringen, dus kijk goed naar wat jij belangrijk vindt en wat in jouw situatie het meest van toepassing is. De prijzen van de verzekeringen verschillen onderling ook soms een aardig bedrag, zeker als je extra dingen moet meeverzekeren. Het bedrag is echter sterk afhankelijk van de aankoopprijs van de fiets en de regio waarin je woont. Op de websites van de verzekeringsmaatschappijen kun je je postcode en soort fiets met aankoopbedrag invoeren en dan wordt er voor jouw persoonlijke situatie een bedrag per maand of per jaar berekend.

tabel

Regels high speed e-bike tot 45 km per uur

Voor 2017 was er met de high speed e-bikes eigenlijk geen verschil in de omgang met een snorfiets. Dit betekent dat ze een blauw kentekenplaatje hadden. Zo hoefde je geen helm op en reed je gewoon zo op het fietspad. Vanaf 1 januari 2017 vallen de high speed e-bikes, dus alléén de e-bikes die ook nog vanaf 25 km per uur met een motor aangedreven worden, echter onder de bromfietsen.

Deze nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat er een aantal best grote veranderingen plaats hebben gevonden. Tegenwoordig moet je high speed e-bike worden voorzien van een geel kentekenplaatje. Dit betekent in de praktijk dat er een aantal regels aan vast zitten. Deze regels zijn:

• Je moet minimaal 16 jaar zijn
• Je moet in het bezit zijn van een brommercertificaat of autorijbewijs
• Je high speed e-bike moet voorzien zijn van een gele kentekenplaat
• Je bent verplicht op zijn minst een WA-verzekering af te sluiten
• Op de autorijbaan binnen de bebouwde kom
• Een helm dragen is verplicht

Ik hoor je denken, een helm op de fiets is natuurlijk nogal oncomfortabel. Gelukkig is er speciaal voor de aanname van deze nieuwe wet een nieuw soort helm ontwikkelt, speciaal voor de high speed e-bikes. Zo lijken ze op een normale fietshelm, maar zijn ze wat dikker en steviger geworden. Als je een ongeluk krijgt met 45 km per uur moet je natuurlijk wel goed beschermd zijn. Mocht je wel een bromfietshelm willen dragen dan is dit natuurlijk ook toegestaan.

Ben je al in het bezit van een high speed pedelec dan kun je je kentekenplaat gratis laten omwisselen voor een geel plaatje. Verwacht tussen 1 januari en 1 februari een brief van het RDW waarin alles wordt uitgelegd. Tussen 1 mei en 17 juni kunt u van de RDW uw geel kentekenplaatje thuis verwachten. Zolang je met het blauwe kentekenplaatje rijdt gelden de regels nog zoals je die eerder gewend was. Je hoeft dus niet stel op sprong een helm aan te schaffen en op de autobaan te rijden binnen de bebouwde kom. Na 1 juli moet je na het ontvangen van het gele plaatje wel de regels van een bromfiets gaan volgen. Zorg er dus voor dat je voor die tijd een goede helm hebt aangeschaft. Ook moet je e-bike dan zijn aangemeld bij de verzekering zodat je op zijn minst WA verzekerd bent.

High speed E-bike/speed-pedelec verzekeren

Laten we eens kijken naar die verzekering. De minimale verplichting is een WA-verzekering, zodat je mocht je een ongeluk krijgen of je verricht onverhoopt schade bij iemand aan, deze kosten via de verzekering worden vergoed. Nu is de e-bike natuurlijk ten eerste een dure aankoop én een gewilde prooi voor dieven en vandalisme. Gelukkig kun je dan ook bij alle maatschappijen bijvoorbeeld diefstal en beschadigingen meeverzekeren.

Er zijn een aantal maatschappijen die speciale verzekeringen voor de high speed e-bike hebben ontwikkeld en bij sommige verzeker je je bike onder een bromfietsverzekering. Hieronder kun je een tabel vinden van een aantal verzekeringen voor je high speed e-bike. Op de websites van de maatschappijen kun je, als een verzekering uit de tabel je aanspreekt, je gegevens invullen en dan wordt het maandelijkse of jaarlijkse bedrag voor je berekent. Let er wel op dat je je high speed e-bike voor 1 juli 2017 minimaal WA hebt verzekert!

PartijDekkingEigen risicoExtra'sSpeciaal
High-speed?
Afsluiten
UniveWA:
- Schade aan anderen
- Schade aan goederen van anderen
Nee- Opzittenden
- Rechtsbijstand
- Pechhulp
- Diefstal
NeeUnive.nl
WA+ beperkt casco
- Schade door brand en storm
- Diefstal
€100Unive.nl
WA + volledig casco
- Schade door eigen schuld
- Vandalisme
- Kosten vervangende E-bike
€100Unive.nl
ANWBWA
- Schade aan anderen
€20 per gebeurtenisNeeANWB.nl
WA + Diefstal
-WA-dekking én
- Diefstal
- Ruitschade
- Brand/storm hagelschade
- Gratis zekerheid opzittenden
€20 per gebeurtenis- Aanschafwaardegarantie
- Ongevallen voor opzittenden
ANWB.nl
WA+Fiefstal+Aanrijding
-WA + diefstal dekking én
- Schade door aanrijding
- Aanschafwaardegarantie 1 jaar
€20 per gebeurtenisANWB.nl

Voor meer vragen kun je altijd de verzekeringsmaatschappij benaderen. Vergeet vooral niet goed de voorwaarden door te lezen en let op de kleine lettertjes. Op deze manier ben je goed voorbereid en weet je je rechten én je plichten. Hopelijk heb je na het lezen van deze informatie een goede keuze e-bike en verzekering kunnen maken. Via de links kom je automatisch op de betreffende website terecht en kun je je verzekering meestal binnen een paar minuten laten opstellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *