Wat bedoel ik met de ouderwetse spartamet? Met de ouderwetse spartamet bedoel ik de fiets met de benzinemotor in het achterwiel. Zie ook de afbeelding hiernaast.
Wat bedoel ik met elektrische fiets? Met elektrische fiets bedoel ik de fiets met een elektromotor in
het voor-of achterwiel. Die elektromotor geeft ondersteuning bij het trappen. Zie ook de afbeelding hiernaast.
Wat is het verschil tussen de spartamet en elektrische fiets?
De ouderwetse spartamet is een fiets met in het achterwiel een benzinemotor, door Sparta geproduceerd van 1985 tot 1999. De spartamet is de opvolger van verschillende bromfietsen, Sparta stopte met het maken van bromfietsen en ging over op het maken van een snorfiets, de spartamet. Na een conflict in 1999 is Sparta gestopt met het maken van spartamets. Daarom is de spartamet alleen tweedehands, (bijvoorbeeld op marktplaats) te koop. In 2013 heeft Sparta opnieuw een spartamet op de markt gebracht, maar dit keer niet met een benzinemotor, maar met ion technologie (elektromotor). (Lees hier meer over de ouderwetse spartamet)
De elektrische fiets is een fiets met in het achterwiel, voorwiel of in het frame een elektromotor. Tussen 2006 en 2009 zijn de verkoopcijfers bijna verviervoudigd, ongeveer 25% van de totale verkoop van fietsen in 2009 is een elektrische fiets. De grote verschillen met de spartamet zijn, elektromotor en benzinemotor, wel trappen en niet trappen. Namelijk, om bij een elektrische fiets vooruit te gaan moet er getrapt worden, als er getrapt wordt, helpt de elektromotor mee. Omdat je bij de elektrische fiets zelf ook nog mee moet trappen, is er geen verzekering vereist. De elektrische fiets is vooral populair onder 65 plussers, de laatste jaren wordt de elektrische fiets ook steeds populairder onder jongeren. (Lees hier meer over de elektrische fiets)
E-Bike
Een combinatie van de elektrische fiets en de ouderwetse spartamet is de E-bike. De E-bike is een elektrische fiets met de functie om te rijden zonder te trappen, net als op de spartamet alleen dan elektrisch. Maar de E-bike heeft nog een functie, namelijk rijden met trapondersteuning, net als op de normale elektrische fiets. De E-bike moet net als spartamet een blauw kenteken hebben en in iedere vallen WA-verzekering.
Voor- en nadelen van de ouderwetse spartamet
De voordelen van spartamet:
– je hoeft niet trappen
– je kan meer kilometers rijden (op een volle benzinetank dan met een volle accu)
– goedkoop in (tweedehands) aanschaf
De nadelen van een spartamet:
– je moet tanken, dus benzinekosten
– niet altijd even betrouwbaar, niet onderhoudsvrij
– kan overlast veroorzaken (geluid, rook)
– verzekering verplicht
Voor- en nadelen van de elektrische fiets
De voordelen van een elektrische fiets:
– je moet trappen, dus je blijft in beweging
– motor is stiller
– nieuw te koop
– verzekering (nog) niet verplicht
De nadelen van een elektrische fiets:
– minder kilometers rijden dan met de spartamet(op een volle accu, dan met een volle benzinetank)
– duur in aanschaf
– je moet altijd trappen (ook in de regen of na een lange dag werken)
– accu's hebben een beperkte levensduur, hoge kosten bij vervanging
Wat je koopt, hangt er dus helemaal van af wat jouw wensen en behoeften zijn. Wil je graag een vervoermiddel waar je lekker zonder de trappen op rond kunt toeren, dan kan je het beste voor de ouderwetse spartamet gaan. Ook als je het niet erg vindt om eens een middagje te klussen aan een motortje, is de spartamet wat voor jou. Wil je echter op de fiets naar je werk omdat je dan goed in beweging blijft, maar is het net te ver om met de gewone fiets te gaan, dan is de elektrische fiets net wat voor jou. Je moet echter wel wat geld te besteden hebben wil je een elektrische fiets kopen.