Carburateur opboren

In dit artikel ga ik vertellen hoe je je carburateur moet opboren. Je hebt de mogelijk om de carburateur naar 8mm, 10mm, 10.5mm, 11mm, 11.5mm of 12mm op te boren.                     Na het opboren zal de spartamet meer trekkracht hebben en in sommige gevallen zal de topsnelheid ook toenemen.

Eérst cdi ontgrenzen!

Voordat je de carburateur op gaat boren moet je eerst zorgen dat je cdi ontgrenst is, anders helpt het opboren van de carburateur niets. Hier kan je lezen hoe je dat moet doen.

Om het huis van de spartamet carburateur te kunnen opboren moet de carburateur gedemonteerd worden, zodat alleen het kale gietaluminium carburateurhuis overblijft.      Als dit dan gebeurd is blijft er nog een klein obstakel over, namelijk het zogenaamde “messing pijpje” ook wel venturi pijpje. Dit pijpje moet eruit anders kun je het huis niet opboren.

Het demonteren van dit pijpje is best een karweitje, hier lees je hoe dat moet:

Eerst venturipijpje verwijderen voor carburateur opboren

Venturipijpje verwijderen(een stukje naar beneden scrollen)

Als je het venturipijpje al eens getrokken hebt, hoef je hem er alleen maar uit te halen.      Dit doe je door een boutje met moertje en ringetje in het venturipijpje te draaien.Als je nu aan het moertje draait, zal je zien dat je het venturipijpje omhoog trekt.

Het opboren van de carburateur zelf

DOE DIT ALLEEN ALS JE OVERTUIGT BEN JE EIGEN OF HET KUNNEN VAN DEGENE DIE HET UITVOERT, WIJ STELLEN ONS NIET VERANTWOORDELIJK VOOR EVENTUELE SCHADE!!

– Klem je carburateur nu ergens vast tussen zodat deze niet kan bewegen tijdens het boren.

Kolomboormachine voor carburateur opboren

Een kolomboor is aan te raden omdat de kans heel groot is dat de carburateur of de boor anders  gaat wiebelen tijdens het boren en dit is niet echt aan te raden.

Het is niet aan te raden om groter te boren dan 11,5 of 12 mm.

Let wel op dat je na het opboren je carburateur helemaal schoonmaakt, ook alle braampjes die van het boren zijn losgekomen enz.

Waarschijnlijk loopt de spartamet nu niet lekker, omdat de doorgang groter is, maar de sproeier niet, het is dus aan te raden om een grotere sproeier te proberen.(niet los te koop)

2 thoughts on “Carburateur opboren

    1. admin Bericht auteur

      Hallo Droekter,
      Bedankt voor je reactie, wat voor snelheden behaal je nu in werkelijkheid, of merk je alleen trekkracht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *