Spartamet onderhoud

In dit artikel ga ik vertellen hoe je, nadat je de spartamet gekocht hebt, op naam heb gezet, eventueel gerepareerd hebt, je spartamet moet onderhouden.

Net als een andere auto, motor, trekker, scooter, vrachtwagen, heeft een spartamet ook zo nu en dan onderhoud nodig.

Carburateur

Sommige mensen zien het meer als reparatie, maar na een pcarburateur uit elkaar gehaald in spiritusaar jaar ben ik het als onderhoud gaan zien, de carburateur schoonmaken.

Hier staat uitgebreid beschreven hoe je de carburateur moet schoonmaken.

Het schoonmaken van de carburateur hoeft niet bijv. elke maand of elk kwartaal te gebeuren. Het schoonmaken van de carburateur gebeurt gewoon naar behoefte, als je begint te merken dat de spartamet slechter start, of als de topsnelheid steeds lager wordt, spartamet houdt in, enz. dan maak je een keer de carburateur schoon.

Oliepeil

olievulpunt spartamet onderhoudWat je wel bijv. elke maand of elk kwartaal moet controleren(ligt er ook aan hoeveel km je per jaar rijdt) is het olie peil.

Het oliepeil controleren is heel eenvoudig, je draait de schroef los(zie ook het plaatje) met Olie spartameteen platte schroevendraaier. Als je nu olie ziet is het goed, je kan het eventueel wat bijvullen, als je nu geen olie ziet is het minder goed, er is dan meteen actie vereist, namelijk meteen olie bijvullen.

Dit doe je met 80w90 olie.

onderhoud bougie spartametBougie

Eens per jaar kan je de bougie vervangen, dit is echter niet noodzakelijk.

Benzinefilter

Wat wel belangrijk is om op te letten, zeker als de tank van de spartamet niet 100% schoon is, het benzine filter vernieuwen. Let wel op dat je het benzinefilter goed om plaatst, met de pijl(stroomrichting) naar beneden.

Bandenspanning

Eens in het kwartaal(of als je heel veel rijdt, één keer per maand) de bandenspanning controleren, in de achterband hoort 3,8 bar, in de voorband 2,8 bar.

Als de banden erg versleten zijn kan je eventueel nieuwe banden op je spartamet doen, maar banden van de spartamet gaan erg lang mee, ik rijd nu al 3-4 jaar op een spartamet, elke week ong 60 km, één keer reed ik door een gat langs de weg, toen had ik een lekke band, mijn band is toen vervangen en sindsdien heb ik nog altijd goed profiel.

2 thoughts on “Spartamet onderhoud

  1. admin Bericht auteur

   Beste Karl,
   Ik weet zo niemand in Hoofddorp die spartamets repareert.
   Je zou even kunnen kijken bij de lokale brommerboeren en fietsenmakers.

   Wat ik ook aanraad is om op spartamet.forum2go.nl te kijken/vragen of iemand wil helpen.
   Is het geen mogelijkheid om het, met het behulp van de informatie op deze website, zelf te doen?

   Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *