Spartamet klappert + oplossing

In dit artikel ga ik vertellen hoe je het op kan lossen dat je spartamet klappert bij stationair lopen en wegrijden.

Soms is het heel simpel op te lossen door het stationairschroefje op de gasschuif iets uit te draaien. Als het niet helpt om het stationair lager te zetten, dan is het heel erg waarschijnlijk dat de pallen vervangen moeten worden.

Pallen moeten vervangen worden

pallenDe pallen zitten tussen het wiel en de motor, het zijn er vier en ze zorgen er voor dat als je gas geeft dat niet alleen de motor meer toeren maakt, maar dat die extra toeren ook doorgaan naar het wiel

.

Maar, de pallen zorgen er ook voor dat je wel achteruit kan rijden als je motor draait.

De pallen vervangen is best een karweitje, het achterwiel met blok moet er helemaal uit, dan moet het achterwiel eraf en dan nog wat losschroeven. Voor dit klusje moet je best een beetje handig en of technisch zijn, het is geen vereiste, maar het is wel handig.

ZOLANG ER GEEN FOTO'S BIJ DE STAPPEN STAAN IS DIT NIET AAN TE RADEN ALS JE NIET EEN BEETJE TECHNISCH BENT EN ZELF NIET VEEL VERSTAND HEBT VAN MOTORS EN DERGELIJKE.

Hoe vervang ik de pallen:

1. Maak de kabels los die aan de spartamet zitten: choke, gas, rem, event. elektrische start.

2. Nu de verbinding tussen de uitlaat en het frame. (2x sleutel 13 nodig)

Nu is de spartamet behalve de ketting en moeren tussen het frame en het blok vast.

3. Maak nu de moeren los waarmee de motor vast zit tussen het frame, als je de ketting nog los maakt is de motor(met achterwiel) helemaal los van het frame.

4. Verwijder nu het freewheel

5. Haal nu de reminrichting van het blok af, kijk uit voor de veer die wegschiet

6. Draai nu de moer los die tevoorschijn komt, ook de moer die daarachter zit (moer met een afgeronde rand)tandwiel zonder pallen

Kijk uit voor de lagers enz. wat los komt, als het goed is kun je nu bij de pallen, vervang ze en als het goed is, is het probleem over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *