Er is verschil in elektrische fietsen. Tot op heden (11-03-2015) hebben nog niet alle elektrische fietsen een kentekenplicht. Echter sommige wel, lees daarom dit artikel goed door om boetes te voorkomen.
Zoals te lezen is in dit artikel, zijn er verschillende soorten elektrische fietsen.
In het kort: de elektrische fiets die spierkracht combineert met een elektromotor, de fiets met trapondersteuning en de E-bike, een fiets die de mogelijkheid heeft om volledig aangedreven te worden met een elektromotor.
Wanneer een kentekenplicht op de elektrische fiets
Omdat de E-bike de mogelijkheid heeft om volledig aangedreven te worden door een elektromotor en er geen spierkracht nodig is, is de E-bike kentekenplichtig. Dit betekent dat wanneer je een E-bike koopt, je nieuwe aanwinst ook op naam moet zetten net als bij een auto, scooter, brommer enz.
Voor de duidelijkheid, een kenteken en WA-verzekering is alleen verplicht als:
– Het vermogen van de elektrische fiets hoger is dan 250W (met een max. van 4000)
– Het mogelijk is om 25 km/uur te rijden zonder te trappen (zelfstandige elektromotor)
Wanneer je dus een E-bike hebt met een kentekenplicht, komen er nog wat andere verplichtingen bij:
– Voertuig moet een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) hebben
– Voertuig moet een blauwe kentekenplaat hebben
Bestuurder moet:
– Minimaal 16 jaar zijn
– In het bezit zijn van een geldig bromfietsrijbewijs (AM)
Verder:
– U mag niet harder dan 25 km/uur
– U moet op het fietspad rijden
High speed e-bike
Naast de fiets met trapondersteuning en de E-bike bestaat er tegenwoordig nog een model: de high speed e-bike. Tot 1 januari 2017 gelden voor een high speed e-bike de regels voor een snorfiets (zie hierboven). Na 1 januari 2017 gelden de regels voor een bromfiets, grotendeels zijn deze hetzelfde als van een snorfiets, ook een kentekenplicht, maar een geel kenteken, bestuurder minimaal 16 jaar, AM rijbewijs, WA verzekering, verder veranderen er de volgende zaken:
– Geel kenteken in plaats van een blauwe
– rijden op fiets/bromfietspad of op de rijbaan
– helmplicht
– op een fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder dan 30 km/uur, buiten de bebouwde kom op een fiets/bromfietspad niet harder dan 40 km/uur. (op de rijbaan niet harder dan 45 km/uur)
Conlusie:
Er is niet altijd een kentekenplicht en WA-verzekering, rijbewijs verplicht bij een elektrische fiets, let met het kopen goed op of er geen verzekeringsplicht is, de boete voor het in bezit hebben van een onverzekerd voertuig met verzekeringsplicht is een hele dure.