Spartamet repareren

Het is natuurlijk erg vervelend als uw spartamet niet meer loopt, of niet meer goed loopt. Daarom ga ik in dit artikel vertellen hoe je je spartamet kunt repareren.

Eerst het probleem vaststellen:

Vaak is er geen speciaal gereedschap nodig om een spartametmotor te repareren. Echter, om te weten wat voor gereedschap je nodig hebt, moet je eerst weten wat je moet repareren.

carburateur

Bron: http://spartamet.forum2go.nl/effecten-samenhang-membraam-en-deko-t727-15.html

De carburateur, grootste probleemveroorzaker?

Vooraf iets over de carburateur van een spartamet, (en de problemen daarvan). De spartamet heeft een carburateur. Omdat dit allemaal zo klein is, is het heel gevoelig. Het kleinste vuiltje kan al meteen problemen veroorzaken. Door de carburateur schoon te maken wordt 80% van de problemen opgelost.

‘Spartamet heeft stil gestaan'

Er zijn verschillende problemen met de spartametmotor. Ik hoor regelmatig van mensen die achterin de schuur een spartamet vinden, vaak hebben deze spartamets maanden, soms zelfs jaren stilgestaan.

Verse benzine

Als dat het geval is, of als je spartamet om een andere reden niet meer wil starten, doe je er goed aan om (als er nog oude benzine in zit, deze eerst te verwijderen) er verse benzine in te doen.  Als de spartamet dan niet starten wil is de kans erg groot dat het probleem zich in de eerder genoemde carburateur bevindt. De carburateur moet dan schoongemaakt worden.

Carburateur schoonmaken

Bij de volgende problemen dient de carburateur ook eerst schoongemaakt te worden:

–  als de spartamet niet of slecht wil starten

– als de spartamet wel wil starten maar uit valt als je hem in de rijstand zet,

– als de spartamet gewoon niet lekker loopt

Lees hier hoe je jou carburateur schoon moet maken

 

Na de carburateur? de bougie!

verschillende bougies

Bron: http://spartamet.forum2go.nl/iridium-bougie-t1529.html

Als je 200 % zeker weet dat je carburateur goed schoon is, en je spartamet wil nog steeds niet starten, dan wordt het hoog tijd te zoeken naar wat het probleem dan wel is.Zoals je misschien van je puch of brommer nog wel weet, keek je altijd of de bougie wel een vonk gaf. Er zijn verschillende mensen die zeggen dat je bij een spartamet de vonk niet kan zien als je gewoon de bougie in de bougiedop doet en de bougie op de cilinder houdt terwijl je aan het koordje trekt.Je kan makkelijker controleren of je nog wel een goede vonk hebt door een bout in de bougiedop te draaien en dan een stukje van de cilinder wand te houden.

Lees hier hoe je kan controleren of je nog wel een goede vonk hebt.

Geen vonk?

Als je hebt gecontroleerd of je een goede vonk hebt, maar dit is niet het geval, dan is het verstandig om de spoel door te meten, lees hier hoe: Spoel doormeten

Na een vonk?

Als je carburateur schoon is en je een (goede) vonk hebt, dan is het verder zoeken, hoogstwaarschijnlijk zit het probleem dan binnenin het blok en zal je het blok moeten splitsen.

Spartamet klappert

Een probleem wat ook regelmatig voorkomt is dat de spartamet erg klappert bij het wegrijden of stationair lopen, lees hier hoe je dat op kan lossen: Spartamet klappert + oplossing
Lees hier hoe je jou blok moet splisten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *